Uoči Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti: novi prijedlog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti je promašen

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koji se obilježava 17. listopada,  Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Pravo na grad, BRID i Institut za političku ekologiju upozoravaju da prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koji je trenutno u e-savjetovanju neće riješiti goruće probleme u području ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava i ne nudi smislene mjere i rješenja za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj.

Statistika je poražavajuća. Gotovo četvrtina stanovnika u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Više od petine stanovnika je materijalno deprivirano. Više od polovice građana ne može podmiriti neočekivani financijski izdatak. Čak 40% građana si ne može priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan kuće, a kraj s krajem vrlo teško ili teško spaja više od trećine kućanstava. Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti produbljuju i velike regionalne razlike. Siromaštvo posebno pogađa djecu, jednočlane obitelji, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

Hrvatska već godinama nema sustavna rješenja i smislene javne politike za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, a posebno zabrinjava što nema adekvatnog i brzog odgovora na nove probleme – pandemiju, posljedice potresa, stambeno zbrinjavanje, starenje stanovništva, migracije, potrebe ranjivih i isključenih društvenih skupina i mnoge druge.

Poražavajuće je da je novi Nacionalni plan za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti površan, nedorečen i promašen. Kao i prošla strategija borbe protiv siromaštva, taj plan je mrtvo slovo na papiru. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nam ponovno servira neadekvatne, neučinkovite i površne mjere, ignorirajući prava i potrebe ranjivih skupina, isključujući iz mjera djecu izbjeglice, osobe starije životne dobi, žrtve obiteljskog nasilja, mlade u NEET položaju, kao i niz problema u području obrazovanja, stanovanja, zdravstva, socijalne zaštite i adekvatnog životnog standarda.

Hrvatska kao Ustavom definirana socijalna država mora osigurati dostojanstvene životne uvjete i omogućiti ostvarivanje ljudskog prava na stanovanje, rad, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, posebice ranjivim i marginaliziranim društvenim skupinama. Bez ozbiljnog i sustavnog pristupa, stopa siromaštva i socijalne isključenosti neće se smanjiti.

Zahtijevamo od Vlade RH da povuče ovaj prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i da izradi novi plan koji će se temeljiti na ljudskim pravima i potrebama ranjivih skupina i koji će imati ambiciju zaista riješiti barem dio sustavnih i nagomilanih problema.

Priopćenje za medije dostupno je i ovdje.

Foto: Centar za društveno korisno učenje, Udruga MoST, http://www.dku.efst.hr/projektni-partneri-udruga-most/

Projekt PRAVA U PRAKSI – Participacijom i suradnjom do kvalitetnih politika zaštite socio-ekonomskih prava je podržan s 149.173,58 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.