Trening za policijske službenike o prepoznavanju i postupanju u slučajevima zločina iz mržnje

Kuća ljudskih prava Zagreb u suradnji s Policijskom akademijom organizirala je dvodnevni trening za policijske službenike o prepoznavanju i postupanju u slučajevima zločina iz mržnje, od 27. – 28. siječnja 2020. godine u prostorijama Policijske akademije.

Na treningu je sudjelovalo 24-tvero policijskih službenika i službenica iz Zagreba i okolice. Trening je otvorila Tea Dabić, voditeljica programa ljudska prava i pravosuđe u KLJP, koja je predstavila izvještaj “Sustav podrške žrtvama zločina iz mržnje u Hrvatskoj” koji je izrađen u sklopu europskog projekta V-START – Podrška žrtvama kroz podizanje svijesti i umrežavanja, financiranog iz Programa za pravosuđe Europske unije (2014-2020).

Prvi dan treninga obrađene su sljedeće teme: Kaznenopravni aspekti zločina iz mržnje u Hrvatskoj (zakonodavni okvir – što je zločin iz mržnje, vrste zločina iz mržnje te njegove karakteristike) kojeg je održala izv.prof.dr.sc. Maja Munivrana Vajda s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zamjenica glavnog državnog odvjetnika, gđa. Andrea Šurina Marton, upoznala je polaznike treninga sa prepoznavanjem, istraživanjem i procesuiranjem zločina iz mržnje kao i važnosti policijsko-pravosudne suradnje. G. Ivan Pakšić iz PU Osječko baranjske, Odjel prevencije pobliže je upoznao polaznike sa kriminalističkom obradom zločina iz mržnje, konkretno dužnostima policijskih službenika propisanim Protokolom o postupanju u slučajevima zločina iz mržnje. Gđa. Danijela Petković, MUP, Polcijska akademija – CEPOL – nacionalna jedinica, upoznala je sudionike o važnosti prikupljanja i objedinjavanja podataka te suradnji s organizacijama civilnog društva.

Drugi dan treninga otvorila je doc.dr.sc. Sunčana Roksandič Vidlička s temom Zločin iz mržnje u Republici Hrvatskoj – problemi u praksi s osvrtom na praksu Europskog suda za ljudska prava. G. Ivan Mamić iz MUP, Ravnateljstvo policije, polaznike je pobliže upoznao  s razlikom govora mržnje od zločina iz mržnje s osvrtom na zlouporabu interneta u javnom poticanju na nasilje i mržnju. Gđa. Bruna Nedoklan, psihologinja u udruzi B.a.B.e., održala je radionicu na temu Iskustva iz prakse u radu sa žrtvama različitih vrsta nasilja- grupni rad”.

Imajući u vidu da su kaznena djela počinjena iz mržnje svakodnevna stvarnost diljem EU, provođenjem treninga za policijske službenice/ke nastojalo se pridonijeti unapređenju postojećih znanja i vještina policijskih službenica/ka koji rade sa stvarnim ili potencijalnim žrtvama zločina iz mržnje. Trening je također pridonijeo podizanju svijesti o utjecaju i posljedicama zločina iz mržnje, uključujući i podizanje svijesti o postojećim službama podrške i pomoći žrtvama, fokusirajući se na ranjive skupine.