Reakcija povodom dolaska predsjednika Mađarske Jánosa Ádera u Hrvatsku

Predsjednica i premijer moraju nedvosmisleno osuditi povrede ljudskih prava u Mađarskoj

Kuća ljudskih prava Zagreb i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske  (CROSOL) ovim putem traže od predsjednice RH i premijera RH da u današnjim razgovorima sa mađarskim predsjednikom Jánosa Áderom, nedvosmisleno izraze svoju zabrinutost zbog kontinuiranih i opsežnih povreda ljudskih prava u Mađarskoj.

Naime, predsjednik Jánosa Ádera bez imalo zadrške supotpisao je niz zakona koje je predložila mađarska Vlada i usvojio parlament, a koji imaju za posljedicu povrede ljudskih prava. Tako je prošli tjedan potpisao Zakon kojim se de facto zabranjuje rad jednog od najuglednijih europskih sveučilišta (Central European University), a ranije su usvojeni zakoni koji krše ljudska prava izbjeglica. Također, predsjednik Jánosa Ádera ni na koji način nije osudio Orbanovo protuzakonito postupanje prema dijelu udruga u Mađarskoj, niti niz napada na slobodne i neovisne mađarske medije.

Velika većina članica EU zgrožena je napadima mađarske Vlade i mađarskog predsjednika na slobodu govora, slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i na postupanje Mađarske Vlade prema izbjeglicama. Tu zabrinutost dijele i građani Mađarske. 80.000 stanovnika Budimpešte izašlo je prošli tjedan na ulice kako bi se suprotstavili represivnim politikama njihove Vlade.

RH kao članica Vijeća za ljudska prava UN-a mora se aktivno zalagati za zaštitu ljudskih prava u svim članicama UN-a. Zbog toga očekujemo da u današnjim razgovorima sa predsjednikom Mađarske, i predsjednica  i premijer Plenković nedvosmisleno osude sustavno kršenje ljudskih prava u Mađarskoj. Također očekujemo da transparentno obavijeste domaću javnost što su poduzeli po tom pitanju.

 

 

PHOTO: https://web.facebook.com/civilizacio2017/photos/gm.1179540295502510/647516528790991/?type=3&theater