REAKCIJA NA ONEMOGUĆAVANJE PROSVJEDA ROMA U ČAKOVCU: Pravo na prosvjed moramo imati svi!

Centar za mirovne studije, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Mreža antifašistkinja Zagreba i Pravo na grad smatraju nedopustivim da Grad Čakovec nije odobrio korištenje javne površine za javno okupljanje i mirni prosvjed u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

SRRH “KALI SARA” je kao reakciju na prosvjed pod nazivom „Želim normalan život“ čiji organizatori umivenim jezikom dovode romsku nacionalnu manjinu u kontekst narušavanja sigurnosti građana i nacionalne sigurnosti odlučila organizirati prosvjed kojim se upozorava na neprimjerenost i neistinitost takvih generalizacija. Iako je SRRH “KALI SARA” prvo ponudila da se prosvjed održi na drugom mjestu, a onda i u drugom terminu, odnosno dan nakon, održavanje takvog prosvjeda nije im legalno omogućeno. Smatramo da za takvo postupanje ne postoje nikakve pretpostavke predviđene Zakonom o javnom okupljanju te da je protivno Ustavu Republike Hrvatske i nizu normi koje uređuju pravo na javno okupljanje u međunarodnom i europskom pravu.

Postupci Grada Čakovca upućuju nas na sumnju u diskriminaciju temeljem etničke pripadnosti. Kako je moguće da se dozvoli prosvjed koji ima veliki potencijal poticanja na etničku nesnošljivost, a da se istovremeno ne dozvoli miran prosvjed nacionalnoj manjini?

Ovaj slučaj za Hrvatsku predstavlja opasan presedan jer se, s jedne strane, radi zaštite slobode govora i prava na javno okupljanje dozvoljava dovođenje manjine koja je u Hrvatskoj i diljem Europe diskriminirana te marginalizirana u gotovo svim područjima društvenog te političkog života u vezu s kriminalom i narušavanjem sigurnosti, dok istovremeno nadležne institucije ne dozvoljavaju uživanje tih istih prava upravo toj manjini.

Dubokog smo uvjerenja da ovakvi postupci nadležnih institucija samo produbljuju postojeće podjele i probleme te ozbiljno dovode u pitanje povjerenje u zakonitost rada i predanost institucija demokraciji te jednakosti svih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Institucije su tu da budu kohezivni element društva, a ne da potpiruju sukobe.

Organizatori današnjeg prosvjeda zastupaju stav kako su Romi u Hrvatskoj privilegirana manjina, dok je realnost bolno drugačija. Romi su višestruko marginalizirani: u obrazovanju i zapošljavanju, u pristupu dobrima i uslugama, a u prosjeku imaju mnogo lošije stambene uvjete i kvalitetu života od prosjeka hrvatske populacije. Istraživanja govore da gotovo svaki treći Rom ili Romkinja dožive diskriminaciju barem jednom u godini, a da je gotovo petina Roma i Romkinja nekad tijekom života fizički bila napadnuta zbog svoje etničke pripadnosti. Nažalost, takvi slučajevi uglavnom nisu odgovarajuće sankcionirani, iako predstavljaju kršenja zakona i ljudskih prava te imaju teške posljedice na romsku populaciju.

Tražimo stoga od nadležnih institucija da osiguraju slobodu izražavanja i neometanu organizaciju mirnog prosvjeda organizacijama i pojedincima koji se žele usprotiviti diskriminaciji i generalizaciji romske nacionalne manjine te pozivamo policiju da u okviru zakonskih nadležnosti reagira na svako moguće poticanje na etničku nesnošljivost na današnjem prosvjedu. Također, pozivamo nadležne, kako na nacionalnoj, tako i županijskoj i lokalnoj razini da preuzmu punu odgovornost za rješavanje postojećih problema s kojima se nosi većinsko stanovništvo, ali i Romi diljem Hrvatske. Jer svi imamo pravo na normalan život.