[PRIOPĆENJE] Policija ponovno krši pravo na izražavanje i mirni prosvjed građana

Kuća ljudskih prava Zagreb osuđuje postupanje policije prema prosvjedniku prilikom posjeta premijera Andreja Plenkovića Korčuli.

 

Privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda.

 

Posebno zabrinjava da je ovakvo policijsko postupanje zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima svjedočimo neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara.

 

Pravo na slobodu izražavanja koje je povezano s pravom na slobodu okupljanja podrazumijeva i izražavanje nezadovoljstva s aktualnom vlašću i njenim politikama. Ograničenje tog prava u ovom slučaju  može biti opravdano isključivo iz razloga zaštite sigurnosti državnih dužnosnika i građana koja po našem sudu i dostupnoj snimci nije bila ni na koji način ugrožena.

 

Još jednom podsjećamo da RH ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava.

 

Zahtijevamo očitovanje policije o ovom slučaju, kao i provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem. Još jednom upozoravamo na ne funkcioniranje građanskog nadzora nad radom policije, koje je u ovakvim slučajevima nužan mehanizam za zaštitu ljudskih prava građana.