Predstavljanje izvještaja i panel rasprava “Branitelji/ice ljudskih prava – prepreke i izazovi”

Kuća ljudskih prava Zagreb je 16. prosinca 2022. godine održala panel raspravu i predstavljanje izvještaja „Branitelji/ice ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi“, u Hrvatskom novinarskom domu.

Izvještaj se nastavlja na istraživanje Kuće ljudskih prava Zagreb iz 2018. godine te se osvrće na probleme i izazove za rad branitelji/ce ljudskih prava u Hrvatskoj u razdoblju od 2019. do danas. Izvještaj je pokazao da u protekle četiri godine nije došlo do poboljšanja stanja te da je velika većina problema s kojima su se branitelji ljudskih prava i organizacije civilnog društva suočavali ostala ista.  

Nakon predstavljanja izvještaja o braniteljima/icama ljudskih prava, uslijedila je popratna panel rasprava na temu ljudskih prava branitelja/ica ljudskih prava i okruženja za rad organizacija civilnog društva. U posebnom fokusu rasprave bili su pritisci kojima su izložene organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, o čemu su razgovaraliPučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i predstavnici organizacija civilnog društva – Centra za mirovne studije, Zelene akcije i Saveza udruga za autizam Hrvatske. 

Cijeli izvještaj možete pričitati ovdje.