Poziv na javnu tribinu “Branitelji ljudskih prava”

Povodom 20. godišnjice UN-ove Deklaracije o braniteljima ljudskih prava i 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima, Kuća ljudskih prava Zagreb u suradnji s Human Rights Film Festivalom organizira javnu tribinu “Branitelji ljudskih prava” koja će se održati u dvorani Müller Kina Europa u Zagrebu, u petak, 7.  prosinca 2018. godine, od 17.00 do 19.00 sati.

Temelj svakog demokratskog društva je poštivanje i zaštita prava čovjeka. Ostvarivanje ove civilizacijske vrijednosti uvelike ovisi o angažmanu aktivnih građana i građanki, naši sugrađana: volontera, aktivista, odvjetnika, novinara i sindikalista. Svi ti ljudi, različitih zanimanja i profesija su branitelji ljudskih prava koji uglavnom rade na lokalnom ili nacionalnom nivou, pridonoseći tako unapređenju poštivanja ljudskih prava u vlastitim zajednicama ili zemljama.

U vremenu globalnog trenda sužavanja prostora za rad organizacija civilnog društva i društvene delegitimizacije i demonizacije branitelja ljudskih prava sve je važnije poticati vidljivost i društvenu važnost rada na zaštiti i promociji ljudskih prava, posebice ugroženih i marginaliziranih društvenih skupina.

Na tribini će biti predstavljene publikacije Kuće ljudskih prava Zagreb: “Prava branitelja ljudskih prava – načela i standardi zaštite i osnaživanja rada na ljudskim pravima” te tematski izvještaj o najznačajnijim izazovima s kojima se susreću branitelji i braniteljice ljudskih prava u Hrvatskoj.

U posebnom fokusu ove javne rasprave su pritisci kojima su izložene organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i podrškom izbjeglicama i migrantima.

Na tribini će sudjelovati predstavnici/e Centra za mirovne studije i Are you Syrious? i ureda Pučke pravobraniteljice.

Radni jezik javne tribine je hrvatski te je za navedenu raspravu osiguran simultani prijevod na engleski.

Veselimo se vašem dolasku!