Objavljen izvještaj “Branitelji ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi” i poziv na javnu tribinu

U 2018. godini uz 70. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima obilježavamo i 20. godišnjicu UN-ove Deklaracije o braniteljima ljudskih prava u kojoj su po prvi puta na jednom mjestu usuglašeni minimalni standardi kojih se države moraju pridržavati kako bi osigurale nesmetan i progresivan rad na zaštiti i promociji ljudskih prava.

 

Kuća ljudskih prava Zagreb objavila je izvještaj “Branitelji ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi” u kojem su prikazani neki od problema i izazova s kojima se branitelji ljudskih prava i organizacije civilnog društva suočavaju u Hrvatskoj. U izvještaju su uključena iskustva organizacija za ljudska prava koje se bave zaštitom prava izbjeglica, nacionalnih manjina, žena, LGBTIQ osoba te zaštitom okoliša, kao i organizacijama koje se bave suočavanjem s prošlošću i tranzicijskom pravdom. Izvještaj je dostupan za preuzimanje na poveznici.

 

Pozivamo Vas da danas, u petak, 7. prosinca 2018. godine popratite tribinu Kuće ljudskih prava Zagreb koja će se održati u sklopu Human Rights Film Festivala, u dvorani Müller Kina Europa od 17:00 do 19:00 sati i na kojoj će biti predstavljen gore spomenuti izvještaj.

 

U posebnom fokusu ove javne rasprave su pritisci kojima su izložene organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i podrškom izbjeglicama i migrantima o čemu ćemo razgovarati s predstavnicama hrvatskih organizacija civilnog društva – Centra za mirovne studije i Are You Syrious?, predstavnicom Migration Policy Group i inicijative “We are Welcoming Europe” te predstavnicom Ureda pučke pravobraniteljice.