O izazovima EU kaznenog prava: U tijeku je godišnja konferencija EU mreže pravnih eksperata LEAP u Ateni

Godišnja konferencija EU mreže pravnih eksperata LEAP (Legal Experts Advisory Panel) održava se u Ateni tijekom 03. i 04. 03. 2017. Kao i proteklih godina, bit će to prilika za okupljanje pravnih eksperata diljem Europe kako bi se raspravila različita pitanja u vezi kaznenog prava u regiji, uključujući pitanja vezana za pritvor, Europski uhidbeni nalog te prava okrivljenika na sudovima. Dvodnevna konferencija uključivat će izlaganja panelista tijekom plenarnih sjednica te sjednice u manjim grupama u kojima će se voditi rasprava, kao i dvije radionice. Ispred Kuće ljudskih prava, u radu konferencije sudjeluje Mitre Georgiev.

Tijekom posljednjih godinu dana, mreža LEAP svjedočila je nekim pozitivnim kretanjima unutar EU-a u pogledu postupovnih prava u pitanju, uključujući i usvajanje Direktive o pravnoj pomoći i stupanja na snagu Direktive o pravu na pristup odvjetniku. Međutim, ostaje još puno posla za obaviti u vezi učinkovite provedbe tih instrumenata, istovremeno osiguravajući da domaći zakoni ne predstavljaju regresiju u pogledu prava na obranu. U međuvremenu, pitanje pritvora i dalje ostaje veliki problem u mnogim europskim zemljama, dok se sudovi počinju baviti negativnim praksama prilikom odlučivanja o izručenju osumnjičenika unutar i izvan EU-a.

Prvi dio konferencije bavit će se pitanjima pritvora i prekogranične pravde. Govornici  će se posebice osvrnuti na problem praksi pritvora koje narušavaju prava okrivljenika, a koje mogu dovesti u pitanje instrumente međunarodne suradnje, poput Europskog uhidbenog naloga. Domaća kretanja u trećim zemljama također će biti uzeta u razmatranje, s posebnim osvrtom na interventne mjere koje se provode u Turskoj nakon pokušaja državnog udara u srpnju 2016., te različitih odgovora od strane sudova Europske unije u pogledu zahtjeva za izručenjem upućenih iz Ankare. Druga sjednica bavit će se pitanjem pravnog lijeka u slučaju povrede prava na pravično suđenje. Tijekom ovog panela, Radna skupina LEAP-a o pravnim lijekovima izradit će prijedlog rješenja na temelju slučaja Ibrahim i drugi protiv Velike Britanije. Treći i posljednji dio konferencije bit će posvećen otvaranju diskusije među članovima LEAP-a oko razvoja nacionalnih akcijskih planova kako bi se podržalo pravo na pravično suđenje na nacionalnoj razini.

The Legal Experts Advisory Panel (LEAP) predstavlja mrežu stručnjaka u području kaznenog prava i zaštite ljudskih prava na razini EU-a, a teži promicanju pravedne i učinkovite pravosudne suradnje unutar Europe. Mreža trenutno broji više od 200 članova, koju čine pravnici, nevladine organizacije te pripadnici akademske zajednice, pokrivajući svih 28 zemalja članica EU-a. Koordinacijom rada Fair Trials mreže, LEAP je u mogućnosti pružiti stručno mišljenje o širokom rasponu tema kaznenog pravosuđa EU-a, istovremeno jačajući suradnju među braniteljima ljudskih prava u prekograničnom radu.