Neformalna zagrebačka koalicija organizacija civilnog društva za zagovaranje ljudskih prava u Gradu Zagrebu

U veljači 2023., započeli smo proces okupljanja organizacija civilnog društva (OCD-a) za ljudska prava kako bismo osigurali kvalitetniju kontinuiranu suradnju lokalnog civilnog društva s gradskim tijelima u čijoj je ingerenciji zaštita pojedinih aspekata ljudskih prava.

Prvi sastanak neformalne zagrebačke koalicije OCD-a za zagovaranje ljudskih prava u Gradu Zagrebu okupio je 13 udruga: Klubturu, Centar za mirovne studije, Documentu, Hrvatsku mrežu za beskućnike, Koaliciju udruga u zdravstvu, Mrežu mladih Hrvatske, Pravo na Grad, Kuću ljudskih prava Zagreb, udrugu SIDRO, Savez udruga za autizam, Zelenu akciju, Zagreb Pride i Žensku sobu. Radi se o organizacijama civilnog društva koje djeluju u Zagrebu i čiji je rad usmjeren na relevantna ljudsko-pravaška područja (zaštite i promocije ljudskih prava, ženskih prava, mladih, zaštite okoliša, nezavisne kulture, zdravstva, osoba s invaliditetom, obrazovanja, prava stanovanja i socijalno isključenih osoba, tranzicijske pravde i kulturom sjećanja i dr).

Ideja ove suradnje je kroz neformalnu mrežu organizacija civilnog društva za ljudska prava okupiti ljudsko-pravaške organizacije civilnog društva u svrhu strukturiranja, sustavnijeg praćenja i odgovaranja na zaštitu i promociju ljudskih prava na gradskoj razini.

Kroz zajednički rad, djelovat ćemo u unapređenju sudjelovanja građana u donošenju odluka od javnog interesa te poboljšanje kvalitete budućih mjera lokalnih vlasti kojima se štite ljudska prava.