[NAJAVA] Okrugli stol “Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja”

Kuća ljudskih prava Zagreb u suradnjin s Centrom za mirovne studije organizira okrugli stol “Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja” u srijedu 13. studenog 2019. godine u prostorijama Novinarskog doma, Perkovčeva 2, Zagreb, s početkom u 10:00 sati.

Tema rasprave je najavljena regulacija govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama, odnosno najava Zakona o sprječavanju neželjenog ponašanja na društvenim mrežama.

Obzirom da se slična regulacija provodi u Njemačkoj, cilj ove rasprave je dobiti uvid u iskustva i izazove u  reguliranju  govora mržnje na društvenim mrežama u Njemačkoj, te raspraviti moguće izazove u kontekstu Hrvatske. Smatramo bitnim da se o rješavanju problema govora mržnje provede široka i kvalitetna društvena rasprava kako bi se iznijela najbolja rješenja koja će biti efikasna u suzbijanju ove negativne pojave uz istovremeno poštivanje najviših standarda zaštite i poštivanja ljudskog prava na slobodu izražavanja, sukladno hrvatskom Ustavu i međunarodnim konvencijama.

Na okruglom stolu govorit će:

  • Christian Mihr, izvršni direktor Reporters Without Borders, Berlin, Njemačka
  • Joanna Szymanska, programska voditeljica za Europu i središnju Aziju organizacije Article 19, London, UK
  • predstavnik/ica Ministarstva pravosuđa (tbc) 
  • Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb

Raspravu će moderirati Ivana Dragičević, novinarka, N1 Televizija.

Radni jezik rasprave je engleski sa simultanim prijevodom na hrvatski jezik.

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta “Protiv mržnje – Against Hate” kojega provode Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb i Gong u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Finske te finskom Udrugom za podršku žrtvama.