Na okruglom stolu CEELI Instituta predstavljen izvještaj o zaštiti zviždača u srednjoj i istočnoj Europi

Institut CEELI u studenom ove godine udružio je snage sa svjetskim i regionalnim stručnjacima, zajedno s organizacijama civilnog društva, sa svrhom zagovaranja zaštite zviždača u zemljama članicama Europske unije.  Tijekom dvodnevnog okruglog stola u Pragu uložen je zajednički napor za jačanje prava zviždača diljem srednje i istočne Europe, a sudjelovali su stručnjaci iz Australije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Mađarske, Poljske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Rumunjske, Nizozemske, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

U 2019. godini Europska unija obilježila je prekretnicu s donošenjem Direktive 2019/1937 osmišljene za zaštitu zviždača i očuvanje integriteta i odgovornosti unutar Europe. Međutim, lokalno usvajanje naišlo je na prepreke, kao što je istaknuto u izvješću CEELI-ja. Unatoč naporima 25 država članica EU-a (bez Poljske i Estonije) prema transponiranju direktive , njezina implementacija i dalje je nedosljedna.

Na okruglom stolu stručnjaci su predložili tri glavne preporuke. Prva bi bila da bi vlade trebale premašiti standarde EU direktive, osiguravajući prijavljivanje bez posljedica. Drugo, slijedeći slovački model, zemlje bi trebale stvoriti autonomna i dostatno financirana tijela za zaštitu zviždača. U konačnici je zaključeno da zviždači moraju imati pristup besplatnim specijaliziranim pravnim savjetima ili savjetima uz niske troškove, koji bi im omogućili donošenje informiranih odluka o prijavljivanju nepravilnosti.

Cijeli izvještaj je dostupan na linku.