Koliko je nasilja počinjeno iz mržnje u 2017. godini?

CMS je zajedno s partnerskim organizacijama (Kuća ljudskih prava Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava, Srpsko narodno vijeće, GONG i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću) sudjelovao u prikupljanju podataka za ODIHR-ov izvještaj o nasilju počinjenom iz mržnje koji je objavljen na Međunarodni dan tolerancije 16. studenoga 2017. godine na ODIHR-ovim web stranicama.

Stranica Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OESS-u (ODIHR) omogućuje korisnicima da pretražuju i ekstrahiraju informacije o detaljima incidenata prema državama, vrsti incidenta i osnovi za počinjenje odnosno, karakteristici žrtve, a zabilježile su ih organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i religijske grupe.

Podaci za Hrvatsku dostupni su na ovoj poveznici, a sadrže uglavnom slučajeve prijetnji, oštećenja tuđe stvari i slučajeve fizičkog nasilja prema osobama, koji nisu sastavni dio službenih statistika zločina iz mržnje za 2017. godinu koje objavljuje Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH (dostupni ovdje).