Godišnja konferencija o ljudskim pravima

Kuća ljudskih prava Zagreb organizira Godišnju konferenciju o ljudskim pravima, od 27. travnja do 29. travnja 2022. godine. Pozivamo vas da nam se pridružite UŽIVO na prvom danu konferencije koji će se održat u srijedu, 27. travnja 2022. u Novinarskom domu s početkom u 10:00 sati.  Konferencija će se prenositi uživo na društvenim mrežama Kuće ljudskih prava: https://www.facebook.com/kucaljudskihprava i putem Zoom linka.

Na konferenciji će biti predstavljen godišnji izvještaj «Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja u 2021. godini» koji donosi pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koji su u prošloj godini negativno utjecala na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj. 

U sklopu prvog dana održat će se dvije panel rasprave. U prvom panelu “Osvrt i razgovor o stanju ljudskih prava i vladavini prava u Hrvatskoj” sudjelovat će Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, Đurđica Klancir, novinarka, Ivan Blažević, zaklada Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost te Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb. Raspravu moderira Ana Krolo Molnar, novinarka. Druga panel rasprava “Suzbijanje širenja lažnih informacija” će okupiti Stanislava  Bendera iz Agencije za elektroničke medije, Dražena Hoffmana iz Gonga te izv.prof.dr.sc. Viktoriju Car i dr.sc. Milicu Vučković s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Panel moderira Ana Krolo Molnar, novinarka. 

Drugi dan konferencije održat će se online, u četvrtak, 28. travnja od 11 do 15 sati, na kojem će se održati dvije panel rasprave na temu ljudskih prava u ratom pogođenoj Ukrajini. O odgovornosti za kršenje ljudskih prava i humanitarnog prava u Ukrajini pričat će Maria Kurinna (Human Rights Centre – ZMINA, članica Human Rights House Crimea i Human Rights House Chernihiv), Dave Elseroad (Human Rights House Foundation), Gunnar Ekeløve-Slydal (Norwegian Helsinki Committee) i Nikola Mokrović (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću). O humanitarnim aspektima rata u Ukrajini razgovarat će Tea Vidović (Centar za mirovne studije), Josephine Liebl (European Council on Refugees and Exiles), Anikó Bakonyi (Hungarian Helsinki Committee) i Andrey Ostrikov (Vostok SOS, Ukrajina)

Treći dan konferencije će se odviti u petak 29. travnja, uživo u Kući ljudskih prava Zagreb, na adresi Selska cesta 112c, s početkom u 11:00. Uz aktivnosti uživo, bit će dostupan video prijenos kojima možete pratiti panel “Socio-ekonomska prava u Hrvatskoj i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti”, na kojem će razgovarati Tatjana Vlašić (Zamjenica pučke pravobraniteljice), Đordana Barbarić (Udruga MoST Split), izv.prof.dr.sc. Olja Družić Ljubotina (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Tina Đaković (Kuća ljudskih prava Zagreb), Nikola Tadić (Savez udruga za autizam Hrvatske – SUZAH) te Valentina Zeljak Božović (Rehabilitacijski centar za stres i traumu Zagreb)

Program konferencije dostupan je ovdje

Pozivamo vas da svoje ili sudjelovanje predstavnika/ce vaše organizacije potvrdite na e-mail adresu: kontakt@kucaljudskihprava.hr ili da se registrirate ovdje, kako bi vam mogli podijeliti poveznicu i upute za sudjelovanje na konferenciji.

Projekt PRAVA U PRAKSI – Participacijom i suradnjom do kvalitetnih politika zaštite socio-ekonomskih prava je podržan s 149.173,58 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.