Objavljen novi Civic Space Report 2024

Izašao je novi Civic Space Report kojeg objavljuje European Civic Forum. Izvještaj uključuje našu analizu za Hrvatsku.
U 2023. godini nastavilo se sužavanje prostora za djelovanje civilnog društva u više država EU-a. To je rezultat faktora među kojima su i uvođenje zakona o “stranim argentina” u više država članica; pravno uznemiravanje; SLAPP tužbe i kriminalizacija; te restriktivno, ponekad politizirano financiranje.
Pojačala su se i ograničenja prava na prosvjed. Na primjer, u nekoliko država članica klimatski pokreti bili su meta nadzora, pravnog uznemiravanja, infiltracije i kriminalizacije, a prosvjedi solidarnosti s Palestinom u više su slučajeva zabranjivani na nejasnim temeljima “nacionalne sigurnosti” i “javnog reda”.
Unatoč važnim mjerama kao što je proces praćenja vladavine prava od strane Europske komisije, zakoni EU-a sve više utječu na prostor za djelovanje civilnog društva. Na primjer, predložena direktiva o financiranju civilnog društva predstavlja rizik za stigmatizaciju civilnog društva i legitimizaciju zakona o stranim argentina koji se pojavljuju u inozemstvu i državama članicama EU-a.
Ako Europska komisija želi ozbiljno pristupiti zaštiti demokracije, trebala bi usvojiti Strategiju za civilno društvo koja bi poslužila kao kompas u kreiranju svih politika EU-a za podršku, zaštitu i širenje prostora za civilno društvo u Europi.
U Hrvatskoj i dalje zabrinjavaju SLAPP tužbe protiv novinara i aktera civilnog društva, što je u svom izvješću o vladavini prava u Hrvatskoj za 2023. istaknula i Europska komisija. Uz to, Vlada i dalje nije donijela Nacionalni plan stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, a dijalog između Vlade i civilnog društva i dalje je narušen zbog neučinkovitog Vladinog Savjeta za razvoj civilnog društva koji je u 2023. održao samo jednu sjednicu. Vladi je trebalo otprilike šest mjeseci da imenuje novo Vijeće, što je učinjeno tek početkom 2024., uskraćujući tako pristup i mogućnost organizacijama civilnog društva da sudjeluju u procesima donošenja odluka koje su relevantne za područja njihova djelovanja.
Cijeli izvještaj uključuje poglavlja za 15 zemalja, države Zapadnog Balkana i izvješće o ograničenjima prosvjeda solidarnosti s Palestinom.