Osvrt na prvih 100 dana rada Vlade Andreja Plenkovića

Platforma 112 danas je ispred Hrvatskog sabora održala konferenciju za medije i predstavila osvrt Platforme 112 na prvih sto dana rada Vlade Andreja Plenkovića.

“Iako se načelno može pohvaliti djelomično odustajanje od modela neliberalne demokracije, dosadašnje djelovanje Vlade premijera Plenkovića otvorilo je nova pitanja i pokazalo razloge za zabrinutost organizacijama koje se bave temeljnim ljudskih pravima i zagovaraju jačanje demokratske političke kulture u Hrvatskoj.”, naglašava se o osvrtu.

Kao pozitivne promjene u radu Vlade, Platforma 112 ističe djelomično odustajanje od modela vladanja neliberalne demokracije, odustajanje od daljnjih proračunskih rezova u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti te podnošenje izvještaja premijera Hrvatskom saboru o održanim sastancima Europskog vijeća.

S druge strane, otvorena su nova zabrinjavajuća pitanja i pokazani razlozi za zabrinutost organizacija koje se bave temeljnim ljudskih pravima i zagovaraju jačanje demokratske političke kulture u Hrvatskoj.

Umjesto da Vlada jača integritet i transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, popravljajući time nastale ožiljke na demokraciji i političkom sustavu tijekom prošle Vlade, svojim nečinjenjem i ova Vlada ugrožava povjerenje građana u tijela javne vlasti, a politička odgovornost prema građanima još više blijedi. Stoga Platforma 112 kritizira nedostatak jasnog i nedvosmislenog odnosa prema zločinačkom režimu tzv. NDH, nedopustivi politički pritisak na rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, omalovažavanje znanstvenog rada i ignoriranje Odluke Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, izostanak nastavka provedbe kurikularne reforme, kao i ignoriranje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Također se kao problematično ističe nerješavanje problema financijske blokade računa građana putem ovršnih postupaka zbog čega je gotovo 10 % ukupne populacije u blokadi te što će se u dijelu promjena poreza na dohodak povećati dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj.

Kao vrlo zabrinjavajuće tendencije, Platforma 112 ističe i činjenicu da Vlada ne objavljuje dnevni red i materijale za sjednice bar dan ranije te što ne održava redovite konferencije za novinare. Posebno brine što je porezna reforma donesena bez procjene učinaka propisa i bez savjetovanja sa zainteresiranom javnosti. Jedan od poteza nove Vlade koji je stvorio velike debate u javnosti je najava prodaje 25% HEP-a. Smatramo da umjesto štetne prodaje bilo kojeg udjela HEP-a, njemu treba stručno i odlučno vodstvo i demokratizacija upravljanja koja će uključivati pojačanu društvenu kontrolu od strane građana/ki, sindikata i organizacija civilnog društva. Stoga Platforma 112 poziva da se konačne odluke o budućnosti HEP-a i INA-e donesu tek nakon široke javne i stručne rasprave o nacionalnoj energetskoj politici.

Cijeli osvrt dostupan je ovdje.