Održan okrugli stol u Šibeniku u sklopu projekta IPA GOO

Dana 01. veljače 2017. godine u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku održano je javno događanje u sklopu projekta “Education for Citizens – Citizens for Social Development and Solidarity”.

Događanje je organizirano u suradnji s lokalnom udrugom TRIS nastavno na aktivnosti projekta IPA GOO. Tijekom događanja prezentirani su rezultati projekta, kao i aktivnosti lokalnih inicijativa koje su tijekom 16 mjeseci trajanja projekta radile na riješavanju problema u lokalnim zajednicama. Kao jedan od najvećih problema u Šibeniku identificirano je pitanje gradskog urbanističkog plana, te su prisutni govornici diskutirali oko problematike uređenja gradskog prostora.

Prostor je jedan od najznačajnijih resursa kojima kao društvo još uvijek raspolažemo i ta vrijednost bi trebala biti dio javne rasprave. Prostorno-planska regulativa i njeno poštivanje su ključan čimbenik zajedničke budućnosti svih građana Šibenika. No, kako su ustvrdili sami govornici, postoji otvoreno pitanje treba li se prostorno-planska regulative mijenjati ad hoc, ovisno o trenutnim potrebama potencijalnih investitora ili političkih interesnih skupina? Ili je obveza svih dionika koji odlučuju o namjeni i korištenju, odnosno zaštiti prostora, poštivati samu Strategiju razvoja kao ključan  dokument na kojemu počivaju daljnji prostorni planovi?

Stručni govornici su tijekom javnog događanja adresirali to, kao i druga bitna pitanja i pokušali odgovoriti  na upite građana i ostvariti komunikaciju između Gradske uprave i zainteresirane javnosti.

Organizatori tribine su Kuća ljudskih prava ZagrebUdruga/portal TRIS, a sudjelovali su:

Diana Magdić, sociologinja, Udruga Teserakt, Split,
Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split,
Dario Crnogaća, predsjednik Društva arhitekata Šibenik,
Dražen Hoffman, GONG,
Predstavnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

Zahvaljujemo Udruzi TRIS na ustupljenim fotografijama i suradnji pri organizaciji javnog događanja.

*Ova aktivnost provodi se uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, u okviru IPA projekta „Education for Citizens – Citizens for Social Development and Solidarity“ (IPA2012-01-35-010209).