Kuća ljudskih prava i Eko Zadar održali okrugli stol na temu javnog prostora u Zadru

U ponedjeljak, 20. veljače 2017. u prostorijama Gradske knjižice Zadar održan je okrugli stol pod nazivom „Građanski razgovor: Budućnost prostora bivše Vojarne Stjepana Radića u Zadru“. Aktivnost je izvedena u organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb i udruge Eko-Zadar, a u sklopu projekta IPA 2012: Education for Citizens: Citizens for Social Development and Solidarity. Prisutni sudionici su imali priliku saznati više o rezultatima IPA GOO projekta, kao i o suradnji projektnih partnera s lokalnim incijativama.

Među ostalima, sudjelovali su: Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadar; Nina Ninčević, članica Upravnog odbora Društva arhitekata Zadar; Diana Magdić, urbana sociologinja i aktivistica iz splitske udruge Teserakt te Dražen Hoffmann iz zagrebačkog GONG-a, uz moderiranje Nives Rogoznice iz udruge Eko-Zadar.

Okupljenih pedesetak sudionika i sudionica tribine aktivno je diskutiralo o pitanjima buduće prenamjene nekadašnji vojnih objekata Zadranima znanih kao Kasarna „Marko Orešković“, a od novijeg vremena i kao Vojarna „Stjepan Radić“.

Što i kako poduzeti da se ovaj napušteni kompleks vojnih objekata predan na upravljanje državi stavi u funkciju koja bi u najboljem interesu služila potrebama lokalne zajednice i različitih postojećih aktera gradske kulturne scene i lokalnog civilnog društva te, posebice, potrebama aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni – bila je glavna okosnica sinoćnjeg razgovora, a u kojem su sudjelovali članovi i članice udruga i neformalnih kolektiva.

Pored neumornog rada Gradske knjižnice Zadar i svih njezinih djelatnika i djelatnica, kao posebno progresivan primjer „preuzimanja“ i reinterpretacije svrhe prostora nekadašnje vojarne u korist lokalne zajednice, tako valja istaknuti dosadašnji rad zadarskog kolektiva Nigdjezemska. Ovaj kolektiv je, unatoč ili baš zbog izostanka službene inicijative od strane lokalnih vlasti, samostalno krenuo u realizaciju vlastitih programa „zauzevši“ jednu od postojećih zgrada nekadašnje vojarne te nastavlja s daljnjim kreativnim razvitkom.

Kao posebno pozitivno iznenađenje treba navesti i sudjelovanje velikog broja starijih susjeda s područja gradske četvrti Voštarnica koji su i sami dali obol sinoćnjoj diskusiji, a kako se nadamo, dat će ga zajedno s ostalima jednom kad se zajedničkim snagama krene u ponovno osmišljavanje prostora i aktivno stvaranje sadržaja koji nedostaju, a kojima bi se oplemenili uvjeti življenja lokalne zajednice.

 

Foto: Mladen Masar, GKZD

Ova aktivnost provodi se uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, u okviru IPA projekta „Education for Citizens – Citizens for Social Development and Solidarity“ (IPA2012-01-35-010209).