Održana tribina na temu granica slobode izražavanja i zaštite od SLAPP tužbi

 

Jučer je u Hrvatskom novinarskom društvu održana tribina “Granice slobode izražavanja i zaštita od SLAPP tužbi”.

Na tribini je uvodno kolegica Monika Kutri iz HND-a predstavila statistiku, odnosno, rezultate ankete o tužbama protiv novinara i medija za 2023. godinu. Zatim smo upoznali sudionike s našim zajedničkim podnescima koje smo podnijeli  početkom godine Odboru ministara nadležnom za praćenje izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava i to u predmetu Stojanović protiv Hrvatske.

Stojanović grupa tzv. medijskih slučajeva uključuje predmete u kojima je Europski sud za ljudska prava presudio protiv Hrvatske ustvrdivši da su domaći sudovi pogrešno kvalificirali mišljenja i vrijednosne sudove novinara/ki kao činjenice, odnosno  medijima su odredili previsoke i neproporcionalne iznose naknada za štetu. Temom zaštite slobode izražavanja bavi se i aktualni projekt kojeg vodi European Implementation Network (EIN), a više o samom projektu možete pročitati na linku.

U nastavku tribine s odvjetnicom Vesnom Alaburić razgovarali smo gdje prestaju granice slobode izražavanja, a počinje govor mržnje, nakon čega su kolege iz Zelene akcije podijelili njihova iskustva sa SLAPP tužbama, a osobito u kontekstu podizanja ovakvih tužbi protiv branitelja ljudskih prava.

Ova tribina ujedno je bila prilika za zadnji ovogodišnji susret Mreže pravnika uživo. Mreža pravnika nastala je u sklopu inicijative za okupljanje i povezivanje pravnika i pravnica koji/e rade ili surađuju s organizacijama civilnog društva u neformalnu mrežu pravnika i pravnica za ljudska prava u cilju poticanja suradnje, razmjene znanja i iskustva te zajedničkog djelovanja na zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj i Europi.