Neformalna zagrebačka koalicija organizacija civilnog društva za zagovaranje ljudskih prava u Gradu Zagrebu (Zagrebačka koalicija) temelji se na ideji okupljanja relevantnih organizacija civilnog društva u cilju sustavnog praćenja zaštite i promociju ljudskih prava na lokalnoj razini.

Kroz zajednički rad, djelovat ćemo na unapređenju sudjelovanja građana u donošenju odluka od javnog interesa te poboljšanja kvalitete budućih mjera lokalnih vlasti kojima se štite ljudska prava.

U Zagrebačkoj koaliciji sudjeluje zainteresiranih 13 udruga: Klubturu, Centar za mirovne studije, Documentu, Hrvatsku mrežu za beskućnike, Koaliciju udruga u zdravstvu, Mrežu mladih Hrvatske, Pravo na Grad, Kuću ljudskih prava Zagreb, udrugu SIDRO, Savez udruga za autizam, Zelenu akciju, Zagreb Pride i Žensku sobu. Radi se o organizacijama civilnog društva koje djeluju u Zagrebu i čiji je rad usmjeren na relevantna ljudsko-pravaška područja (zaštite i promocije ljudskih prava, ženskih prava, mladih, zaštite okoliša, nezavisne kulture, zdravstva, osoba s invaliditetom, obrazovanja, prava stanovanja i socijalno isključenih osoba, tranzicijske pravde i kulturom sjećanja i dr).