U sklopu doprinosa prepoznavanju i reagiranju na govor mržnje u Hrvatskoj, Kuća ljudskih prava sudjeluje s 21 partnerskom organizacijom na projektu SafeNet čije se aktivnosti sastoje od praćenja ilegalnog govora mržnje na društvenim mrežama, bilježenja reakcija IT platformi i analize njihovih politika vezanih za govor mržnje i slobodu izražavanja, te podizanja svijesti o slobodi izražavanja i govoru mržnje u online okruženju.

Nastavno na prethodnu objavu iz lipnja s rezultatima praćenja ilegalnog govora mržnje na društvenim mrežama u Hrvatskoj, donosimo nove podatke monitoringa za lipanj i srpanj 2023. godine. Oni potvrđuju nalaze Europske komisije protiv rasizma i netolerancije koji prepoznaju etničke i nacionalne manjine te LGBTIQ osobe kao glavne mete govora mržnje na internetu u Hrvatskoj – najviše ilegalnog govora mržnje u promatranom razdoblju i na promatranim platformama (Instagram, Facebook i TikTok) bilo je na osnovi seksualne orijentacije, iza čega slijedi veličanje nacizma ili fašizma – ustaškog režima ili ideologije, te govor mržnje po nacionalnoj ili etničkoj osnovi. 

Budući da je razdoblje praćenja govora mržnje obuhvaćalo i Mjesec ponosa te je u lipnju postojalo više kampanja, članaka i objava vezano uz LGBTIQ+ osobe i zajednicu, zabilježen je porast govora mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta ili izražavanja. Primjetan je i porast slučajeva govora mržnje na osnovi stranog podrijetla ili pretpostavljenog migrantskog statusa te su zabilježeni prvi slučajevi islamofobnog ilegalnog govora mržnje.