Prvi dan Godišnje konferencije o ljudskim pravima održan je u srijedu27. travnja 2022. u Novinarskom domu s početkom u 10:00 s prijenosom uživo na društvenim mrežama Kuće ljudskih prava i putem Zoom linka.

Uvodno je predstavljen godišnji izvještaj Kuće ljudskih prava Zagreb «Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja u 2021. godini» koji donosi pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koji su u prošloj godini negativno utjecali na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj. Izvještaj je dostupan ovdje.

U nastavku prvog dana konferencije održane su dvije panel rasprave. U prvom panelu “Osvrt i razgovor o stanju ljudskih prava i vladavini prava u Hrvatskoj” razgovarali su Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice, Đurđica Klancir, novinarka, Ivan Blažević, Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost te Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb, a panel je moderirala Ana Krolo Molnar, novinarka. 

Na drugoj panel raspravi na temu “Suzbijanje širenja lažnih informacija” sudjelovali su Stanislav  Bender, Agencija za elektroničke medije, Dražen Hoffman, Gong te izv.prof.dr.sc. Viktorija Car i dr.sc. Milica Vučković s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, uz moderaciju Ane Krolo Molnar, novinarke. 

Snimka prvog dana konferencije dostupna je ovdje.