Kuća ljudskih prava Zagreb organizira Godišnju konferenciju o ljudskim pravima. Prvi dio konferencije održat će se 15. travnja 2021. u Novinarskom domu s početkom u 10:00 sati.  Konferencija će se prenositi uživo na društvenim mrežama Kuće ljudskih prava: https://www.facebook.com/kucaljudskihprava i YouTube kanalu.

Na konferenciji će biti predstavljen godišnji izvještaj «Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja u 2020. godini» koji donosi pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koji su u prošloj godini negativno utjecala na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj. 

U sklopu prvog dana održat će se dvije panel rasprave. U uvodnom razgovoru sudjelovat će Boris Milošević, potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava i Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica. Druga rasprava biti će na temu ljudskih prava na potresom pogođenim područjima na kojoj će sudjelovato Marina Škrabalo, Zaklada Solidarna, Branka Bakšić Mitić, inicijativa Ljudi za ljude, Tatjana Dragičević, Srpsko narodno vijeće, Antonija Komazlić, Pravo na grad i Tamara Jovičić, Udruga Iks. Raspravu moderira Sandra Kasunić, Centar za mirovne studije.

Drugi dan konferencije održat će se u utorak, 20. travnja od 11 do 15 sati na kojem će održati dvije panel rasprave vezane uz ljudska prava i vladavinu prava u Hrvatskoj. Prvi panel bavit će se utjecajem tužbi za klevetu, sramoćenje i difamaciju na slobodu medija u Hrvatskoj, dok će drugi panel tematizirati zaštitu zviždača ususret transponiranju nove EU direktive.

Program konferencije dostupan je ovdje.