Presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) imaju veliki utjecaj na zaštitu temeljnih ljudskih prava građana i građanki koji su žrtve kršenja prava ali i društva u cjelini. Države potpisnice Europske konvencije o ljudskim pravima dužne su promijeniti zakone i praksu i na taj način osigurati da se utvrđeno kršenje ljudskih prava ne ponavlja. . Kako bi se to postiglo, tužene države su dužne razviti instrumente koji će osigurati da se svaka presuda u potpunosti izvrši ne bi li se spriječile potencijalne buduće, takve i/ili slične povrede.

Prepoznajući važnost pravilne implementacije presuda ESLJP, European Implementation Network (EIN), europska mreža organizacija za ljudska prava, izradila je web stranicu sa statističkim podacima svake zemlje o postotku uspješnosti odnosno neuspješnosti izvršenja presuda ESLJP. Na karti Europe prikazano je 47 država potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima i broj neizvršenih presuda ESLJP-a koje još uvijek nisu implementirane. Boja predstavlja udio “vodećih (eng. Leading)” slučajeva u posljednjih deset godina u kojima utvrđeni sistemski problem kršenja temeljnih ljudskih prava nije u potpunosti riješen. Vodeći predmeti su oni koji ukazuju na sustavno i značajne probleme koji zahtijevaju usvajanje novih općih mjera u cilju izbjegavanja ponavljanje kršenja prava utvrđenih presudama ESLJP-a. za razliku od “repetativnih (eng. Repetitive)” koji se svrstavaju u već formiranu grupu presuda iste problematike. Što je tamnija nijansa crvene, to je zemlja lošija u rješavanju sustavnih i značjanih kršenja ljudskih prava koja su utvrđena presudama ESLJP.

Na razini država članica Vijeća Europe trenutačno je 1220 “vodećih” predmeta koji čekaju izvršenje, od čega čak 43% “vodećih” presuda Suda donesenih u posljednjih 10 godina još uvijek nije izvršeno. Hrvatska u ovom trenutku u proceduri pred Odborom ministara Vijeća Europe ima 84 presude, od čega su čak 31 posto presuda tzv. “vodeći” slučajevi. Drugim riječima, ESLJP je u 36 predmeta utvrdio da Hrvatska ima značajan i sustavan problem s poštivanjem ljudskih prava zajamčenih Europskom konvencijom. Za više informacija o svakoj zemlji kliknite na kartu da biste vidjeli pojedinačne stranice zemalja dok statističke podatke za Hrvatsku može naći ovdje. Više o presudama ESLJP možete pročitati u posljednjem izvještaju Kuća ljudskih prava Zagreb na ovu temu: Pregled odabranih presuda Europskog suda za ljudska prava za 2019 godinu.