Kuća ljudskih prava Zagreb smatra neprihvatljivim prijedlog da se ministra unutarnjih poslova gdina. Davora Božinovića imenuje potpredsjednikom Vlade RH zaduženim za koordinaciju ljudskih prava.

 

Apsurdno je da ministar čije se ministarstvo suočava s kontinuiranim i ozbiljnim optužbama međunarodnih i domaćih organizacija i institucija za sustavna kršenja ljudskih prava i provođenje ilegalnih protjerivanja izbjeglica i migranata iz Hrvatske bude zadužen za koordinaciju Vladinih aktivnosti u području ljudskih prava. Dodatno, MUP je u mandatu ministra Božinovića također ozbiljno ugrozio i vladavinu prava u Hrvatskoj sustavno onemogućujući i sprečavajući provođenje nadzora nad policijskim postupanjima uredu Pučke pravobraniteljice, nezavisne institucije koja je opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava.

 

Imenovanje ministra Božinovića s ovakvim teretom korak je unatrag i zasigurno ne može dati ‘novi zamah i energiju’ Vladinim aktivnostima u području ljudskih prava koje je godinama zapušteno i bez temeljnih javnih politika za jačanje zaštite i promocije ljudskih prava, poput Nacionalnog programa za ljudska prava.

 

Pozivamo zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru da iskažu svoju privrženost poštivanju ljudskih prava i hrvatskih zakona time što će odbiti prijedlog za imenovanje ministra Božinovića potpredsjednikom Vlade RH odgovornim za ljudska prava, a premijera Andreja Plenkovića da ovu važnu odgovornost povjeri nekom primjerenom i ambicioznom članu ili članici Vlade koji će napraviti značajniji korak prema naprijed, ukoliko takav ili takva uopće postoji u ovoj Vladi.

FOTO: HINA