Kuća ljudskih prava Zagreb organizira okrugli stol “Presumpcija nevinosti i procesna prava osumnjičenika u Hrvatskoj” koji će se održati u četvrtak, 27. lipnja 2019.g. s početkom od 10,00 sati u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore, Koturaška cesta 53/II, Zagreb.

Ljudska prava optuženika i osumnjičenika u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina su značajno osnažena izmjenama zakona zbog usklađivanja s pravom Europske unije. Novosti su vidljive posebice u dijelu prava na pristup odvjetniku, audio – vizualnom snimanju postupka ispitivanja, pravu na sudjelovanje u kaznenom postupku te jačanju mehanizama za zaštitu pretpostavke nevinosti. Funkcioniranje ovih zakonskih promjena bile su predmet dvaju istraživanja koje je Kuća ljudskih prava provela, a čiji će nalazi i zaključci biti temelj za raspravu. Osim zakonodavnog okvira, rasprava će se fokusirati i na važnost prikazivanja osumnjičenika u javnosti, te će se predstaviti nalazi istraživanja kako su osumnjičenici prikazani u medijima i javnosti u Hrvatskoj.

Smatrajući da su ove i povezane teme od iznimne važnosti za sve relevantne dionike pravosudnog sustava, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na ovaj okrugli stol na kojem će govoriti:

odvjetnik Mladen Klasić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore

doc.dr.sc. Zoran Burić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

odvjetnica Lidija Horvat

novinar Tihomir Ponoš, Novi list

uz moderaciju Tee Dabić, voditeljice programa “Pravosuđe i ljudska prava” u Kući ljudskih prava Zagreb.

Predviđeno trajanje okruglog stola je do 12:00 sati.

Ljubazno Vas molimo da nam potvrdite svoj dolazak na e-mail kontakt@kucaljudskihprava.hr ili popunjavanjem obrasca dostupnog na https://forms.gle/bKWwX9ex66LkJmRj6