U sklopu aktivnosti Centra znanja u području ljudskih prava u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom, Kuća ljudskih prava Zagreb provela je program edukacije “Mladi zagovaratelji/ice za ljudska prava”. Program koji se provodio u razdoblju od 24. studenog do 20. siječnja primarno je bio namijenjen zainteresiranim studenticama i studentima završnih godina studija, a program je prepoznalo i financijski podržalo i Američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Edukaciji je prisustvovalo sveukupno 15 studentica i studenata fakulteta prvenstveno društvenog ili humanističkog usmjerenja. Najveći broj prolaznica/ka studentice/i su Pravnog, Filozofskog fakulteta te Fakulteta političkih znanosti s već stečenim iskustvom na području ljudskih prava te iznimne motivacije za daljnjim napredovanjem u ovom području. Premda je edukacija organizirana s ciljem produbljivanja znanja o temeljnim ljudskim pravima i mehanizmima njihove zaštite, ujedno je zamišljena kao platforma za  razmjenu iskustava i vještina između polaznica/ka i razvijanje vještina i kompetencija u cilju zagovaranja ljudskih prava.

Program je obuhvatio šest međusobno povezanih treninga tijekom kojih se kroz dva dana intenzivno obradila jedna tema. Predavači i mentori na programu su istaknuti stručnjaci i stručnjakinje iz organizacija civilnog društva i institucija s dugogodišnjim iskustvom u području zagovaranja i ljudskih prava. Tijekom treninga kroz predavanja i radionice obrađene su aktualne i intrigrantne teme poput rasizma, ksenofobije i diskriminacije; tranzicijske pravde; sigurnosti i ljudskih prava; ravnopravnosti spolova te socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava, a studentice/i su osim sudjelovanja na predavanjima i radionicama dobili jedinstvenu priliku steći kompetencije u pisanju stručnih, multidisiplinarnih članaka uz mentorstvo u pisanju eseja na odabranu temu, koji će biti objavljeni u Priručniku za zagovaranje i na blogu Kuće ljudskih prava „Samizdat“.

Program se odvio prema sljedećem rasporedu:

  1. Uvod u ljudska prava, predavač Ivan Novosel, Kuća ljudskih prava Zagreb – 24. i 25. studeni 2017.
  2. Rasizam, ksenofobija i diskriminacija, predavačica Cvijeta Senta, Centar za mirovne studije – 1. i 2. prosinac 2017.
  3. Tranzicijska pravda, predavač Mario Mažić, Inicijativa mladih za ljudska prava – 8. i 9. prosinac 2017.
  4. Sigurnost i ljudska prava, predavač Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije – 15. i 16. prosinac 2017.
  5. Rodna ravnopravnost, predavačica dr.sc. Ivana Radačić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – 12. i 13. siječanj 2018.
  6. Socio-ekonomska prava, predavačica Sandra Benčić, Centar za mirovne studije – 19. i 20. siječanj 2018.