Kuća ljudskih prava Zagreb, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL)
i Centar za mirovne studije (CMS) u suradnji s Human Rights Film Festivalom organiziraju međunarodnu konferenciju Neliberalne demokracije: Europa između demokracije i autokracije koja će se održati u Kinu Europa u Zagrebu 8. i 9. prosinca 2017. godine.

Fenomen neliberalnih demokracija svodi demokraciju na puko višestranačje, dok ostale temeljne komponente za pretpostavku funkcioniranja demokratskog društvenog uređenja pokušava ugušiti ili institucionalno marginalizirati. Tako npr. političke vođe tzv. neliberalnih demokracija direktno osporavaju ljudska prava vezana za slobodu okupljanja, udruživanja i izražavanja. Pod njihov udar dolaze kritičke organizacije civilnog društva, nezavisni mediji, kao i nezavisno sudstvo te ostale institucije zadužene za zaštitu ljudskih prava i funkcioniranje demokracije. Ovaj fenomen bio je poznat van granica EU, ali zadnjih par godina počeo se širiti i unutar njenih granica. Na ovoj konferenciji govorit ćemo o tome mogu li se neliberalne demokracije uopće nazivati demokracijama, zašto nailaze na plodno tlo u istočnoeuropskim zemljama te u konačnici kako im se oduprijeti. Ova konferencija okupit će neke od vodećih stručnjaka po pitanju međunarodnih odnosa i zaštite ljudskih prava koji će zajedno s aktivistima iz europskih zemalja artikulirati strategije otpora autoritarnim trendovima u Europi.

U sklopu konferencije održat će se prikazivanje filma “Undercover In The Alt-Right: My Year In Kekistan” redatelja Patrika Hermanssona” (UK) koje će biti popraćeno razgovorom s redateljem.

Radni jezik konferencije je engleski, izuzev uvodnog panela za koji će biti omogućen simultani prijevod.

Detaljan program konferencije pogledajte u nastavku.

Radujemo se Vašem dolasku!