U prostoru Male kuće Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Petrinji danas je svečano potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji i osnivanju Platforme 53.Riječ je o neformalnoj građanskoj inicijativi i savezu 12 petrinjskih udruga koje zagovaraju demokraciju i političku kulturu, solidarnost i zaštitu ljudskih prava te pružaju socijalne usluge u zajednici.

O razlozima osnivanja Platforme i njezinim ciljevima, Palma  Miličević iz Udruge Građanski aktivizam „GRAK“ je rekla:

„Danas, nas 12 udruga potpisujemo sporazum kojim krećemo s jednim novim valom. Ovo je važan dan i za grad Petrinju jer konačno će udruge imati jedan savez. Postoji koordinacija sportskih udruga, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a sada ćemo imati i koordinaciju udruga koje pružaju socijalne usluge, koje zagovaraju demokraciju, ljudska prava i koje zapravo trebaju biti prije svega glas ranjivih skupina građana. Naš će zadatak biti provođenje različitih aktivnosti kako bi poboljšali kvalitetu života takvih građana, ali i kako bismo skrenuli pozornost javnosti na njihove probleme. Prije svega nam je cilj imati nekakav prostor za djelovanje, tako da će nam to biti jedna od prvih aktivnosti. Želimo napraviti krov nad glavom za civilno društvo ovog grada“, rekla je Miličević.

Kazala je kako si je Platforma već zadala velike zadatke i kako su na forumu udruga okvirno definirali aktivnosti kojima će se baviti.

„Za početak je tu Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koja će nam biti važna administrativna podrška. Ove godine će oni definitivno „gurati“ platformu u leđa, što znači da će nam pružati logistiku i sve to što platforma treba, jer je platforma zapravo jedna neformalna organizacija udruga. Razvojem naših ideja vidjet ćemo kako ćemo dalje. Možda ćemo jednom formalno napraviti platformu ako za to bude potrebe.Za sada nam je cilj udružiti se, napraviti sinergiju naših ideja i biti korisni, puno korisniji našoj zajednici nego što smo to bili do sada“.

Palma Miličević kazala je kako za sada nemaju konkretan prostor u kojem će djelovati, no imaju viziju što u tom prostoru žele:

„Želimo imati urbani centar gdje bi djelovale udruge i zajedno organizirale razne aktivnosti, gdje bismo imali male, možda mini urede, zajedničke prostorije, dnevne boravke za starije osobe, klub mladih gdje bi se organizirale razne aktivnosti za djecu, gdje bi dolazile osobe s invaliditetom, starije osobe. Mi smo sad u Maloj kući gdje djeca imaju sjajne aktivnosti. Želimo nešto slično ponuditi i starijim osobama s invaliditetom, osobama u zrelim godinama koje ćemo onda lakše integrirati u zajednicu kroz jedan takav centar. To je centar u kojem mi želimo napraviti prostor dnevnog boravka gdje će doći svaki građanin koji ima potrebu biti s nekim, biti dio zajednice. Taj građanin ne mora imati niti kunu u džepu. Nama je važno da nam dođu posebno oni najviše ugroženi članovi zajednice“, objasnila je Miličević.

Potpisivanju sporazuma u Maloj kući  nazočili su i gosti iz GONG-a te Kuće ljudskih prava iz Zagreba. Martina Horvat iz GONG-a istaknula je važnost ovakve suradnje udruga:

„Došli smo zapravo danas ovdje jer građani najbolje poznaju i potrebe i probleme u svojoj zajednici, a udruženi građani i  građanke najviše mogu ukazati na te potrebe i probleme, tražiti njihovo rješavanje te sami doprinijeti rješavanju. U tom smislu je ova inicijativa organizacija civilnog društva u Petrinji, koja se uglavnom bave i podržavaju najugroženije skupine ljudi, vrlo značajna. Ove organizacije ovdje se zalažu za jedan društveni centar koji će biti otvoren za građanke i građane, za centar koji će omogućiti svima sigurno mjesto i zapravo jedan oblik sigurnosti, a i jedan oblik provođenja slobodnog vremena. Također ove organizacije ovdje isto pokazuju da im je jako važno zajednički, sinergijski djelovati i da je zapravo dobrobit bilo koje, pa i najugroženije društvene skupine, dobrobit cijele zajednice. Došli smo ovdje prvenstveno kako bi ih podržali, kako bi ih pitali na koji način im možemo pomoći, kako bi vidjeli kakva je to njihova inicijativa i kako bi onda negdje, ako je potrebno, prenijeli glas o njoj kao vrlo važnoj i vrijednoj. Ono što se do sada pokazalo je da su udruženi građani i građanke, udruženi u ovakve platforme i na nacionalnoj i na lokalnim razinama imali jako puno uspjeha. Nadamo se, ja bih rekla,vjerujem, da će tako biti i s ovom inicijativom – Platformom 53“, rekla je Horvat.

Platformu 53 čine Udruga Građanski aktivizam, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga mladih za promicanje kreativnosti, razvoja, informatike i druženja, Udruga mladih „Novi svijet“Luščani, Udruga pomoć starijim osobama, Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama „STAR“, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata grada Petrinje, Gradska udruga umirovljenika Petrinja, Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, Društvo „Naša djeca“ Petrinja, Udruga za poticanje ranog razvoja HURA i Centar za osobni razvoj IZVOR.