Platforma 112 i Antifašistička liga Republike Hrvatske najoštrije osuđuju ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na današnjem mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti. Ova eskalacija nasilja i govora mržnje samo je posljednji primjer u nizu sustavnih manipulacija ratom i poslijeratnom pomirbom u dnevno-političke svrhe, gdje se zarad glorifikacije rata obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava.

Političku odgovornost za današnji izljev nasilja snosi direktno ministar Orepić. Pravno neutemeljenom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ministra ne samo da je povrijedio pravo građanki i građana na prosvjed i izražavanje, već je politički ohrabrio nasilnike da se fizički obračunaju sa svojim neistomišljenicima.

Temeljna dužnost ministra Orepića bila je osigurati sve potrebno kako bi se mirni prosvjed održao. Politički motiviranom i kukavičkom zabranom on je grubo izigrao Ustavom zagarantirana prava građanki i građana. U demokratskom društvu ovakvo je ponašanje apsolutno neprihvatljivo i stoga zahtijevamo od ministra Vlahe Orepića da se javno ispriča napadnutim aktivistkinjama i aktivistima te građanima Hrvatske čiju sigurnost očigledno ne može jamčiti. Nasilno i sramotno ponašanje napadača prisutne policijske snage nisu spriječile ni naknadno sankcionirale, čime su najgrublje povrijedile temeljno ljudsko pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed garantirano Ustavom RH.

Nadležni policijski službenici snose odgovornost za ovaj propust i policijsko nečinjenje. Rezolutno zahtijevamo od nadležnih tijela Ravnateljstva policije da provedu temeljitu istragu i sankcioniraju odgovorne. Policija ima zadaću čuvanja ustavno-pravnog poretka RH i jamac je ostvarivanja ljudskih prava građana, pogotovo u situacijama kada građanke i građani javno iznose svoje mišljenje na mirnom skupu. Društveni pluralizam i pravo na javno okupljanje temelj su demokracije i država ih je dužna štititi u svim okolnostima, neovisno o izbornoj kampanji.
Političari i političarke, kršenje ljudskih prava nije predizborni trofej!