Trening: Međunarodno zagovaranje za predstavnike/ce organizacija civilnog društva za ljudska prava

U sklopu Novog početka, Kuća ljudskih prava organizirala je radionicu o međunarodnom zagovaranju za predstavnike/ce organizacija civilnog društva za ljudska prava.

Radionicu su vodili Matthew Jones i Nora Wehofsits, stručnjaci za međunarodno zagovaranje iz Human Rights House Foundationa (HRHF) iz Norveške – organizacije civilnog društva s višedesetljetnim iskustvom u zagovaranju i lobiranju ljudskih prava unutar institucija UN-a, Vijeća Europe, OESS-a i Europske unije u područjima ljudskih prava na okupljanje, izražavanje, udruživanje i prava na biti branitelj ljudskih prava.

HRHF sa sjedištem u Oslu i uredima u Ženevi i Bruxellesu ima više od 25 godina iskustva u podršci izgradnje civilnog društva kroz poticanje i podupiranje osnivanja kuća ljudskih prava koje danas okupljaju ukupno više od 100 organizacija civilnog društva za ljudska prava ujedinjenih u 18 kuća ljudskih prava aktivnih u 12 zemalja paneuropskog prostora.

Cilj radionice bio je pružiti pregled i bolje razumijevanje zagovaračkih mogućnosti koje stoje na raspolaganju organizacijama civilnog društva u odnosu na UN i Vijeće Europe, kao i upoznati sudionike/ce s najvažnijim alatima kojima se organizacije civilnog društva mogu koristiti prilikom međunarodnog zagovaranja.

Pored pregleda mogućnosti zagovaranja unutar sustava ljudskih prava UN-a i Vijeća Europe, polaznici/e su imali priliku sudjelovati u praktičnim vježbama kojima će voditelji radionice nastojati približiti međunarodne zagovaračke inicijative na primjerima iz prakse.

Materijali s edukacije:

Zagreb workshop – United Nations

ZagrebIntnlAdvocacy_HRHF_NWMay23

Projekt je financiran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj kroz financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške. Sadržaj edukativnih materijala isključiva je odgovornost Kuće ljudskih prava Zagreb i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.