112 zahtjeva za drugačiju hrvatsku

povratak

 

112 zahtjeva za drugačiju hrvatsku

 logo

Platforma 112 okuplja šezdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša, koje su u 112 zahtjeva, upućenih svim političkim opcijama uoči parlamentarnih izbora, definirale prioritete i konkretne mjere za Hrvatsku u kojoj je vladavina prava uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite. Mi tražimo i očekujemo dosljednost i političku odgovornost nove vlasti, ali i svih drugih političkih aktera i institucija, za stvarna i trajna poboljšanja u pet prioritetnih, međusobno povezanih, područja: 

(1) stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi
(2) kvaliteta demokracije
(3) borba protiv korupcije i javni interes
(4) ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi
(5) nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira.

„Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava“ čine sljedeće organizacije:

B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za mirovne studije (CMS), , Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Udruga za samozastupanje, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelena akcija, Ženska soba – Centar za seksualna prava.

platforma 112

„Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava“ podržavaju sljedeće organizacije:

 ACT Grupa, Brodsko ekološko društvo, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN Pakrac, Centar za zdravo odrastanje Idem i ja, Centar za ženske studije, DEŠA – Dubrovnik, Domino, Eko Pan, Eko-Zadar, Ekološka udruga Krka Knin, FADE In – Fantastično dobra institucija, Forum za slobodu odgoja, Hrvatsko debatno društvo, Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatski savez slijepih, Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Informativno pravni centar, Koalicija udruga Info zona, Koalicija udruga u zdravstvu, Koordinacija udruga za djecu, Kurziv – platforma za pitanja kulture, medija i društva, Lezbijska grupa Kontra, MIRamiDA Centar regionalne razmjene mirovnih iskustava, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, Mreža mladih Hrvatske, Multimedijalni institut, ODRAZ održivi razvoj zajednice, Projekt građanskih prava Sisak, Radio Mreža, Roditelji u akciji – RODA, Savez udruga stanara Hrvatske (SUSH), S.O.S. Virovitica, Udruga Delta, Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji”, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Put u život – PUŽ, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET, Udruga za zaštitu ljudskih prava i humanitarne aktivnosti Dalmatinski odbor solidarnosti-DOS, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Volonterski centar Zagreb, Zaklada Slagalica, Zbor istraživačkih novinara, Zelena Istra.

 

PLATFORMA 112 UPUTILA JE PRIJEDLOG ZA OCJENU USTAVNOSTI UREDBE O IZMJENI ZAKONA O HRT-A USTAVNOM SUDU RH: Ustavni sud treba hitno ukinuti Uredbu o HRT-u  (09.09.2016)

Platforma 112 opetovano je upozoravala javnost o štetnosti Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i pozivala Vladu u ostavci da se ne igra s temeljnim ustavnim načelima trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti koje usvojena Uredba grubo krši i uzurpira liberalnu demokraciju i ustavno-pravni poredak RH. Stoga, u okolnostima u kojima je Sabor raspušten te uzimajući u obzir javno poznate činjenice prema kojima je jasno da je Vlada u ostavci svjesno i svojevoljno prekršila svoje ustavne i zakonske ovlasti kako bi utjecala na upravljanje HRT-om, Platforma 112 od Ustavnog suda traži ukidanje sporne Uredbe.

Javnom servisu, HRT-u, zakonom je zajamčena politička nezavisnost. Platforma 112 podsjeća kako HRT ne smije biti poluga za političku trgovinu, kao i namještanje rukovodećih mjesta ususret prijevremenim izborima! Ustavni sud mora ili naložiti nadležnim sudskim tijelima hitno imenovanje privremenog ravnatelja HRT-a ili to učiniti sam i to upravo zbog važnosti HRT-a za redovno funkcioniranje demokratskog sustava u kontekstu prijevremenih parlamentarnih izbora.

Cjeloviti tekst Prijedloga ocjene ustavnosti Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji koji je danas Platforma 112 uputila Ustavnom sudu dostupan je ovdje.

Više


Priopćenje Platforme 112 povodom odluke tehničke Vlade o vodstvu javnog medijskog servisa: HDZ ANEKTIRAO HRT (31.08.2016)

Usvajanjem Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji tehnička Vlada ogriješila se o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti čime je uzurpirala liberalnu demokraciju i ustavno-pravi poredak Republike Hrvatske. Stoga Platforma 112 traži od Ustavnog suda da hitno i samoinicijativno pokrene ustavnosudski nadzor, a od predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da preuzme političku odgovornost za današnje odluke HDZ-ovih članova tehničke Vlade.

Više


 

Ministar Orepić i policija odgovorni za ulično nasilje nad mirovnim aktivistkinjama (04.08.2016)

Platforma 112 i Antifašistička liga Republike Hrvatske najoštrije osuđuju ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na današnjem mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti. Ova eskalacija nasilja i govora mržnje samo je posljednji primjer u nizu sustavnih manipulacija ratom i poslijeratnom pomirbom u dnevno-političke svrhe, gdje se zarad glorifikacije rata obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava.

Više

 

 

 

 

 Tehnička vlada ugrožava ustavno-pravni poredak (25.07.2016)

Platforma 112 zahtijeva da tehnička Vlada hitno i bezrezervno iz procedure povuče Uredbu o izmjeni Zakona o HRT-u kojom želi produžiti mandat v.d. ravnatelja HRT-a za dodatnih šest mjeseci.

Usvajanjem ove Uredbe o kojoj danas završava e-savjetovanje Vlada bi ozbiljno prekršila Ustav koji definira načela trodiobe vlasti i izrijekom propisuje nadležnosti državnih tijela. Vlada nema niti zakonsku niti ustavnu ovlast mijenjati već izglasane odluke Hrvatskog sabora, poput Zakona o HRT-u koji propisuje da isključivo Sabor može imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a na maksimalno 6 mjeseci.

Više

 

 

 

 

 Pismo sućuti ZG Pride i Platforma 112 - Orlando (14.06.2016)

Zagreb Pride i članice Platforme 112 – koalicije preko 60 udruga za zaštitu ljudskih prava i demokracije pridružuju se ostatku svijeta u osudi strašnog terorističkog čina mržnje prema LGBTIQ+ zajednici u Orlandu na Floridi koji se zbio rano ujutro u nedjelju 12. lipnja 2016.

Svi mi koji smo prošle subote u Zagrebu marširali na 15. Povorci ponosa želimo iskazati našu sućut s voljenima, obiteljima i prijateljima žrtava te izraziti našu solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom i svim američkim građanima. Znajte da cijeli svijet osjeća vašu bol. Ovaj homofoban, transfoban i bezuman čin nasilja sve nas je duboko pogodio.

 Glas LGBTIQ+ osoba za slobodom i pravdom ne može se ušutkati!

 Mi, hrvatski aktivistice i aktivisti stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu.

 Zagreb Pride i Platforma 112

Liberalna demokracija štiti se i u Zagrebu i u Strasbourgu: Okrugli stol „Hrvatska na putu neliberalne demokracije?“ (08.06.2016)

„Primamo zabrinjavajuće izvještaje iz Hrvatske, o zatiranju medijskih sloboda i autonomnog civilnog društva. Danas smo tu da raspravimo kolike su prijetnje liberalnoj demokraciji u Hrvatskoj“,  s tim je riječima Ulrike Lunacek, potpredsjednica Europskog parlamenta iz grupe Europskih zelenih u utorak 7.  lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu otvorila okrugli stol „Hrvatska na putu neliberalne demokracije?“. Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec, suorganizator okrugli stol s Lunacek, uvodno je ustvrdio kako su napadi Vlade na civilno društvo u Hrvatskoj napadi na uporište demokracije u EU,  istaknuvši štetnost udara na Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva. Okrugli stol je suorganizirala Platforma 112 u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i inicijativom Kulturnjaci2016.

Više

 

 

Panel "Normalizacija ekstremno desnih ideja i revizionizma u demokratskom društvu" i projekcija dokumentarnog filma "Rechts, zwo, drei - driftet Europe ab?"(10.05.2016)

Platforma 112 i Kuća ljudskih prava u sklopu Subversive festivala organiziraju projekciju dokumentarnog filma "Rechts, zwo, drei - driftet Europe ab?" kojeg je prošli mjesec premijerno pustio ZDF i Arte kanal. Film govori o buđenju neo-nacizma u Europi u zadnja tri mjeseca na osnovi primjera iz Njemačke, Francuske, Poljske i Hrvatske.  U sklopu festivala bit će prikazano 30 minuta koji govore o stanju u Hrvatskoj. Projekcija je zakazana za 12. svibnja 2016. godine u 20h u dvorani  Muller u kinu Europa. Nakon filma, pod nazivom "Normalizacija ekstremno desnih ideja i revizionizma u demokratskom društvu“ organizirati ćemo raspravu o filmu ali i o uzrocima nagle pojavnosti ekstremno desnih političkih ideja u javnom prostoru RH.

Više

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Platforma 112 je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje kroz Tematski fond Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0

Sadržaj je isključiva odgovornost Platforme 112 i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

Događanja

Arhiva

 • Izvjestaji-banner
 • Platforma112
 • 1000zastoeu
 • Pravna_pomoc
 • Centri_znanja_logo

  Kuća ljudskih prava Zagreb djeluje kao Centar znanja za društveni razvoj u području zaštite i promicanja ljudskih prava.

 • Hrhn-logo

  Kuća ljudskih prava Zagreb članica je
  Human Rights House Network

Zaklada_logo

Kuća ljudskih prava Zagreb je korisnica podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za Razvojnu suradnju u području centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj.