Reakcija na navode o “hibridnom ratu”

Kuća ljudskih prava oštro osuđuje nedavne istupe premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića u kojima indirektno optužuju medije za sudjelovanje u hibridnom ratu protiv vladajućih struktura.

Principijelno smatramo kako takav stav izravno narušava slobodu izražavanja te je politički skrojen pritisak na ionako ugroženu slobodu medija i kritičkog novinarstva, a sve u cilju manipuliranja političkim procesima i stvaranja paranoje.

Ovakve istupe osuđujemo prije svega jer smatramo da nositelji izvršne vlasti moraju demonstrirati i promicati visoku razinu odgovornosti u medijskim istupima. Informacije koje vladajući plasiraju u medije moraju biti provjerene i odgovarati najvišim etičkim standardima, a ne pogodovati partikularnim interesima i političkoj propagandi.

Svjesnim plasiranjem dezinformacija i alternativnih činjenica u javne medije stvara se osjećaj nepovjerenja i straha kod šire javnosti, dok se istovremeno svako razmišljanje koje nije u službi aktualne politike Vlade stigmatizira kao napad na nacionalne interese i klevetu.