Praćenje reakcija društvenih mreža na protuzakoniti sadržaj – govor mržnje online

Kao dio sCAN projekta, Kuća ljudskih prava Zagreb je sa partnerskskim organizacijama civilnog društva sudjelovala u praćenju reakcija društvenih mreža na protuzakoniti sadržaj koji je postavljen na njima.

U prvoj godini provedbe projektnih aktivnosti, konzorcij je sudjelovao u dva zajednička kruga praćenja u organizaciji Europske komisije i međunarodne mreže za borbu protiv cyber-mržnje INACH. Cilj praćenja je dobiti uvid u responzivnost društvenih mreža na nezakoniti govor mržnje na mreži, a sukladno dogovorenim pravilima iz Kodeksa postupanja u slučajevima nezakonitog govora mržnje na internetu.

Izvještaj o praćenju na engleskom jeziku je dostupan na ovoj poveznici te je preveden i na njemački i francuski jezik.

Kraći pregled rezultata i postotaka uklonjenog sadržaja prema društvenim mrežama na engleskom jeziku, dostupan je na ovoj poveznici.

U studiji „Automatizirani alati za praćenje sadržaja u borbi protiv govora mržnje na internetu“ predstavljeni su, definirani i analizirani postojeći i dostupni alati za praćenje štetnog sadržaja te njihova ograničenja. Studija je dubinska analiza postojećih metoda praćenja štetnog i nezakonitog sadržaja koje primjenjuju stručnjaci, civilno društvo i aktivisti za ljudska prava.

Studija je dostupna na engleskom jeziku na ovoj poveznici.

Projekt sCAN financira Opća uprava za pravosuđe i potrošače Europske komisije kroz program o pravima, jednakosti i građanstvu (Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme).

Projekt sCAN sufinancira Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH. Za sadržaj je odgovorna isključivo Kuća ljudskih prava Zagreb.