Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora gospodinu Jandrokoviću – demokratizirajte rad Hrvatskog sabora

Platforma 112 uputila je otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog Sabora, gospodinu Jandrokoviću, u kojem upozorava kako je potrebno donijeti odluke o imenovanju stručne javnosti u radna tijela Sabora.

 

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, gospodine Jandrokoviću,
 
prošlo je više od osam mjeseci od konstituiranja sadašnjeg devetog saziva Hrvatskog sabora. Iako smo svjesni da je zbog preslagivanja vladajuće većine došlo i do zastoja u radu Hrvatskog sabora, smatramo da je krajnji trenutak da Hrvatski sabor donese odluke o imenovanju predstavnika zainteresirane i stručne javnosti u niz svojih radnih tijela.
 
Nakon što su početkom mandata objavljeni javni pozivi, činjenica je da nisu imenovani:
– vanjski članovi saborskih Odbora (natječaj je zatvoren prije pet mjeseci)
– vanjski članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (natječaj je zatvoren prije pet mjeseci)
– članovi Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi (natječaj je  zatvoren prije četiri mjeseca)
– članovi  Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti (natječaj je  zatvoren i poništen  prije četiri mjeseca te nije raspisan novi).
Odugovlačenjem odluka marginalizira se demokratski doprinos građana radu Hrvatskog sabora i dodatno gubi povjerenje građana u rad Hrvatskog sabora.
Zbog toga ovim putem apeliramo da Hrvatski sabor do ljetne stanke donese neophodne odluke i uključi predstavnike zainteresirane i stručne javnosti u svoj rad.
 

S poštovanjem, 

Gordan Bosanac,

u ime Platforme 112