Osnaživanje mladih za suzbijanje diskriminacije: The Butterfly Effect Project

Diljem EU-a, velik se broj ljudi na dnevnoj bazi suočava s rasizmom, opresijom i diskriminacijom, a rasizam i diskriminacija u školama postojani su i široko rasprostranjeni problemi koji kontinuirano utječu na učenike_ce diljem svijeta. Unatoč radu na promicanju raznolikosti, jednakosti i inkluzije, mnogi_e učenici_e i dalje se suočavaju s predrasudama na osnovi rasne, etničke ili vjerske pripadnosti, roda, invaliditeta, seksualne orijentacije i drugih karakteristika.

 

Projekt BUTTERFLY EFFECT temelji se na ideji da male promjene u početnim uvjetima proizvode velike promjene u dugoročnom stavu zajednice, a usmjeren je na rasne incidente prema mladima iz marginaliziranih skupina koji su često višestruko diskriminirani, odnosno na pojave nasilja kojeg motiviraju predrasude.

 

Cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih, obrazovnih zajednica i organizacija mladih i za mlade za odgovor na mržnju i pružanje podrške kroz intersekcijski, rodno osjetljivi i inovativni pristup.

 

Projektni tim sastoji se od predanih organizacija i pojedinaca u Italiji, Grčkoj, Austriji i Hrvatskoj koje niz godina rade na suzbijanju diskriminatorno motiviranog nasilja i opresije te, između ostalog, za sigurnost i dobrobit mladih.

 

Misija je:

  • Osnažiti organizacije mladih za borbu protiv rasizma i diskriminacije diljem Europe
  • Pružiti obrazovnim zajednicama alate za podršku mladima koji se suočavaju s mržnjom i  strukturnom diskriminacijom
  • Podržati mlade u izgradnji pravednijeg društva
  • Podići svijest u društvu jer je odgovor na mržnju zajednička odgovornost i odgovornost svih.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, a provodimo ga s organizacijama COSPE i  Conngi iz Italije, ZARA i Dokustelle iz Austrije i Symbiosis iz Grčke.