Održana javna diskusija „Dosta je mržnje!“

U petak, 30.09. u Hrvatskom novinarskom društvu, održana je javna diskusija o govoru mržnje u organizaciji Kuće ljudskih prava i GONG-a.

“Kada neki javni izričaj karakteriziramo kao govor mržnje, važno je naglasiti da je kod prepoznavanja takvog govora bitno uvažiti društveno politički kontekst u kojem takav govor nastaje. Pitanje koje si postavljamo je kako kao društvo možemo i trebamo reagirati, ne samo na govor mržnje već i na druge pojavne oblike neprihvatljivog javnog izražavanja”, rekao je Mitre Georgiev iz Kuće ljudskih prava na javnoj diskusiji o govoru mržnje, u sklopu koje je predstavljena e-publikacija “Govor mržnje i neprihvatljiv govor: Vodič za političare, kao i mrežna stranica dostajemrznje.org.

Vodič je prvenstveno namijenjen političarima/kama, ali i svim drugim osobama koje djeluju u javnom prostoru kako bi se bolje upoznali s normama koje se odnose na govor mržnje, dok online platforma na jednom mjestu objedinjuje sve procedure za prijavljivanje neprihvatljivih oblika javnog govora i izražavanja u medijima nadležnim tijelima, te time olakšava prijavljivanje svim zainteresiranim građankama i građanima.

O mogućim posljedicama koje govor mržnje može imati po društvo, govorila je Sunčica Brnardić iz Centra za mirovne studije, koja je predstavila kritički osvrt na presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Vojislavu Šešelju s pozicije međunarodnog kaznenog prava, a s posebnim naglaskom na njezin značaj za tranzicijsku pravdu. “Oslobađajućom presudom u ovom predmetu MKSJ je propustio priliku da unaprijedi praksu konceptualiziranja, dokazivanja i procesuiranja djela poticanja na mržnju, rasnu diskriminaciju u počinjenju ratnih zločina i zločina protiv čovječanstva i na taj način utre put uspostavi standarda na međunarodnim i domaćim sudovima u ovakvim i sličnim predmetima”, naglasila je Brnardić.

Govor mržnje u javnosti sve se češće pojavljuje i na Internet portalima, u vidu komentara čitatelja. Sara Lalić iz Centra za mirovne studije iznijela je analizu pravila i prakse suočavanja s takvim oblicima govora mržnje na 10 najčitanijih portala u Hrvatskoj. „S jedne strane, komentari mogu doprinijeti otvorenosti u razmjeni ideja i demokratizaciji procesa, a s druge strane mogu imati značajne posljedice po pojedince i društvo. Postoji široka lepeza mogućnosti rješavanja tog problema, od potpunog ukidanja mogućnosti komentiranja na Internet portalima, većeg administratorskog nadzora, do aplikacija koje omogućuju samim čitateljima prijavu i reagiranje na neprihvatljiv govor.“   U tom smislu, publikacija “Govor mržnje i neprihvatljiv govor: vodič za političare/ke” i online platforma DostajeMrznje.org alati su koji mogu doprinijeti suzbijanju govora mržnje i neprihvatljivog govora u javnom prostoru.