Najava: Vodič kroz ljudska prava

Kuća ljudskih prava Zagreb najavljuje dolazak novog digitalnog alata za poučavanje i informiranje: Vodič kroz ljudska prava!  

Vodič kroz ljudska prava europska je platforma za obrazovanje o ljudskim pravima. Nudi obrazovne alate i resurse o ljudskim pravima za javnost, ali i za stručnjake te služi kao mreža suradnje za organizacije i institucije javnog sektora u području obrazovanja o ljudskim pravima. Vodič kroz ljudska prava temelji se na ideji da svatko ima pravo znati svoja prava.

Ovaj vodič nudi otvorene i korisniku jednostavne edukativne resurse specifične za ljudska prava koji pomažu pojedincima i stručnjacima da razumiju ljudska prava i razviju kompetencije u primjeni ljudskih prava u određenim situacijama. Cilj ovog Vodiča je pridonijeti razvoju informiranog i odgovornog društva utemeljenog na demokraciji, dobrom upravljanju i vladavini prava. 

Vodič kroz razne teme objašnjava funkcioniranje ljudskih prava. Umjesto da nabrajate zasebna prava, možete naučiti o pravima koja su relevantna za određenu temu ili situaciju u vašem svakodnevnom životu. Vodič također nudi pomoć u razumijevanju kako se žaliti kada smatrate da su vaša prava povrijeđena. Vodič nudi reference na relevantne nacionalne i međunarodne zakone, sudsku praksu i dodatne dokumente, ali vas i vodi kroz institucije i organizacije za ljudska prava kojima se možete obratiti kako biste utvrdili jesu li vaša ljudska prava povrijeđena.

Koncept Vodiča kroz ljudska prava osnovala je nevladina organizacija Baltic Human Rights Society iz Latvije, a uz financijsku pomoć Erasmus+ programa, Vodič će doći i u hrvatskom izdanju.

Uskoro možete pročitati više o samom Vodiču i njegovim temama na našoj web stranici i društvenim mrežama.

Vodič kroz ljudska prava financiran je sredstvima programa Europske unije, a isključivu odgovornost za njen sadržaj snosi Kuća ljudskih prava Zagreb te sadržaj ne održava nužno stav donatora.