Analize uočenih trendova govora mržnje na internetu

Kao dio projektnih aktivnosti na projektu sCAN, Kuća ljudskih prava je s partnerskim NGOima u Europskoj uniji izradila par analitičkih članaka na različite teme, a sukladno primijećenim trendovima govora mržnje na društvenim mrežama i internetu.

  1. Pojmovnik mržnje za bolje razumijevanje ključnih termina

U ovom analitičkom članku, partneri na sCAN projektu doprinose postojećim saznanjima i literaturi o govoru mržnje na internetu, kako bi osnažili cyber-aktiviste i civilno društvo za bolje prepoznavanje i nijansiranje fenomena govora mržnje na mreži.

Analiza na engleskom je dostupna ovdje.

  • Anticiganizam na internetu

Romi su narodi koji u Europi žive više od šest stoljeća, a toliko traje i povijest diskriminacije i političkog progona. Unatoč tome što su mnoge države Romima priznale status nacionalne manjine, duboko ukorijenjeni stereotipi i netolerancija imaju snažan učinak na živote i mogućnosti Roma. U današnje vrijeme se mnoge manifestacije netolerancije i mržnje prema Romima nalazi u online prostoru. U državama obuhvaćenim ovom analizom, najčešći narativi su kriminalizacija, šovinizam temeljen na činjenici da osobe koriste instituciju socijalne skrbi i dehumanizacija. Takvi sadržaji šire se po društvenim mrežama, ali i  u člancima informativnih portala te u komentarima na članke i video sadržaj. Čest alat korišten za negativan prikaz i govor mržnje su konstruirane vijesti i dezinformacije te fotografije i video sadržaj izvađen iz konteksta.

Analiza na engleskom je dostupna ovdje.

  • Iza „velike trojke“ – alternativne platforme za govor mržnje na mreži

Budući da se najveće društvene mreže ubrzano obračunavaju s govorom mržnje na svojim platformama, krajnja desnica i drugi ekstremisti migriraju na alternativne servise. Koji su to alternativni servisi, analizirala je njemačka organizacija jugendschutz.net u suradnji s partnerima na projektu sCAN.

Neki od tih alternativnih platformi, poput VK.com ili Gab.ai, prikupili su velik broj međunarodnih korisnika i smatraju se „sigurnim utočištem“ za desne ekstremiste koji na njima razmjenjuju sadržaje bez straha od sankcija moderatora ili trećih strana.

Cijela analiza na engleskom je dostupna ovdje, a prevedena je i na njemački i francuski jezik.

  • Žarišne točke mržnje – odgovornost javnih osoba na mreži

Ova analiza partnera na projektu sCAN fokusirana je na žarišne točke mržnje na internetu: objave i sadržaj koji sam po sebi ne izgleda kao štetan ili nezakonit, ali potiče čitav niz mrzilačkih komentara. Takav govor i takve objave često koriste političari, osobe od utjecaja ili druge javne osobe. Takve objave nose veliku težinu jer su dostupne široj javnosti od sadržaja i objava običnih pojedinaca. Iz tog, ali i drugih razloga je civilnom društvu i kompanijama teže sanirati učinke takvih objava.

Cjelovita analiza takvih slučajeva na engleskom jeziku dostupna je ovdje, a prevedena je i na njemački jezik.

Projekt sCAN financira Opća uprava za pravosuđe i potrošače Europske komisije kroz program o pravima, jednakosti i građanstvu (Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme).


Projekt sCAN sufinancira Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH. Za sadržaj je odgovorna isključivo Kuća ljudskih prava Zagreb.